Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Beszámoló – Szeged

Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója

2023. december 13-tól 15-ig Taczman Alma 11. osztályos tanuló, valamint Koczka Richárd 11. osztályos tanuló Szabóné D. Mária tanárnő kíséretében részt vehettek a Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozóján Szegeden.

Szerda reggel vonatra szálltunk és Szeged felé vettük az irányt. Mivel Tanárnő szegedi származású, így nem volt kérdés, hogy bejárjuk majd a város nevezetességeit, s sok-sok információval gazdagodunk. Szegeden egy kis séta és villamosozás  után megérkeztünk a szállodánkba, a Novotelbe. A szálloda gyönyörű berendezését már a recepciónál megcsodálhattuk. A kilátás sem volt utolsó, hiszen az ablakok egy része a Tiszára nézett. A személyzet kedves és segítőkész volt. Miután beregisztráltunk és nagy táskáinkat lepakoltuk a szebbnél-szebb és kényelmes szobáinkba, elindultunk várost nézni. Tanárnő megannyi érdekes dolgot mutatott és mondott nekünk, és a vicces történeteket sem hagyta ki.  Miután jól elfáradva visszaértünk a szállodába, a vacsorát mindenki jóízűen fogyasztotta el. A szállodai személyzet kitett magáért és az ételek is kifejezetten finomak és ízletesek voltak. Vacsora után megbeszéltük a csütörtöki napunkat, ami a legfontosabb volt, és a leghosszabbnak ígérkezett. Ezek után mindenki a szobájába ment és próbáltunk minél többet pihenni, felkészülni a következő napra. Korai kelést követően a finom és sokféle reggeli után villamosra szálltunk, és a szegedi József Attila Tanulmányi és Információs Központba mentünk, ahol az egész találkozó zajlott. Az egész társaság kettéosztva kezdte a napját. Mi a megnyitóra ültünk be, miközben a gimnazisták másik része kerekasztal beszélgetésre ment a programban résztvevő egyetemista hallgatókkal. Mi a megnyitón az egyetemista hallgatók másik csoportjának remek előadásait hallgathattuk meg. A találkozón az angol volt a beszélt nyelv, és az előadások is angol nyelven zajlottak. Szerencsére a gimnáziumunk nyelvi képzése kiváló, így a szövegek nagy részét megértettük. A szaknyelvi szövegek hiányzó információit Marika nénivel a későbbiekben megbeszéltük.

Az előadáson először Szeredás Bálint előadásában a -MikroRNS-ek a hasnyálmirigy neuroendokrin és mellékvesekéreg daganatokban: jelentőségük az elkülönítő diagnózisban és a kezelésre adott válaszban- témájú előadását hallgathattuk meg. Ezután még számos előadás következett, aminek a témái felettébb érdekes voltak. Idetartozott pl.: Oxigénhiány következményeinek vizsgálata a retinában vagy pl.: Egy kivételes szerkezetű háttér káliumcsatorna aktivitásának és expressziójának vizsgálata. Miután az egyetemisták megtartották előadásaikat, egy kávészünet következett, majd mi vehettünk részt egy  kerekasztal beszélgetésen. Egy szegedi, egy pécsi és egy debreceni egyetemi hallgatóval beszélgethettünk az egyetemi életről, a szakmai- és kutatási lehetőségekről. Mindhárman kedvesek és segítőkészek voltak, igyekezetek minden kérdésünkre kielégítő választ adni. A körülbelül egy órás beszélgetés után ismét egy rövidebb szünet következett. A szünetekben üdítőket, kávét, édes és sós süteményeket szolgáltak fel.  Ezt követően a programhoz tartozó néhány mentortanár előadását hallgathattuk meg egyre érdekesebb témákban. Ide tartozott pl.: Bőrsejtből agysejt - sejt átprogramozás alapfokon vagy Biciklusos és triciklusos morfolínók: a nukleozidok furanózgyűrűjének lerombolása és újraalkotása.

Az előadások szövegének megértése igen nehéz volt, hiszen az angol szaknyelv területén kevésbé vagyunk még járatosak. Próbáltunk azért minél több dolgot jegyzetelni és megérteni. A hosszú, sorozatos előadások után ebédszünet következett, ahol mindenki megtalálhatta a kedvére való ételt a sok-sok finomság között. A kiváló ebéd után kezdődtek a jelentősebb előadások. A megnyitót Hegyi Péter és Rakonczay Zoltán kezdte az egyetemi képzés, és a tehetségképző program szerkezetének bemutatásával. Nagyon szimpatikus volt, hogy a konferencia szervezői megköszönték a gimnáziumi tanároknak azt a munkát, amit az ország minden területén végeznek a tehetséges gyerekek eredményes fejlesztése, felkészítése érdekében. Minden középiskolai tanárnak – így Marika néninek is - fel kellett állnia, s az egész konferencia tapssal köszöntötte őket!

Az előadás után a találkozó első díszvendége következett: Sahin-Tóth Miklós a kaliforniai egyetem professzora - 25 éves küldetésem az örökletes hasnyálmirigy-gyulladás dekódolására-  néven tartott előadást.  Őt követte a 2013-ban Fiziológiai és Orvostudományi-Nobel díjat elnyerő Randy Schekman. Schekman - Gének, sejtek és felfedezések az alaptudományban és betegségekben - témájú előadást tartott.

Mérhetetlenül megtisztelő és felemelő érzés volt, hogy egy Nobel-díjas tudóst hallgathatunk. A kávészünetben közvetlen társalgást is lehetett velük folytatni. A szünet után a találkozó másik két díszvendége tartott előadást. Először Ole Petersen a cardiffi egyetem professzora -A tudományos folyamat: hogyan csináljuk jól?- címmel, majd a szintén Nobel díjat nyert Thomas Südhof - A szinapszis képződésének rekonstrukciója, egy molekula egy idő - címmel tartottak előadást. Lenyűgöző volt látni a tudásukat, az életútjukat; s azt , hogy milyen kedvesek voltak a diáksággal.

Az utolsó előadáson Thomas Südhof - kicsit kilépve az időből- több mint egy órás előadása feltette az i-re a pontot. Az összesen 16 előadást végighallgatva úgy gondolom, mindenki elfáradt és megérdemelte a pihenést.  Ám a napnak még közel sem volt vége!

A gyönyörűen megterített asztaloknál elfoglalva helyünket kezdetét vette a színvonalas gálaműsor, amely az idei találkozón egy operakoncert volt. Az előadók csodálatos, hangulatos műsort adtak nekünk. Mindenki eltekintett attól, hogy milyen későre jár, vagy ki mennyire fáradt! Örömmel hallgattuk a gyönyörű dallamokat, az időnként ismerős melódiákat. A műsor után következett a gálavacsora. Elképesztően magas minőségű fogadásban volt részünk, az ételekről nem is beszélve! Rengeteg finomság, sok-sok sütemény… Az est folyamán 15-20 pincér segédkezett, hogy mindenki jól érezze magát. Igazán méltó zárása volt a napnak. A sok-sok szakmai előadással, a színvonalas gálaműsorral és a díszvacsorával ünnepelték a szervezők a biológiai kutatások eredményeit, a kutatók kitartó munkáját, s a tanulni vágyó és a biológia iránt elkötelezett tanulókat, s a diákokat segítő, mentoráló kiváló pedagógusokat.

Pénteken a reggelit követően összepakoltunk a szállodában, és megkezdtük az utolsó napot. Az információs központba érve kerekasztal beszélgetés kezdődött Hangya Balázzsal egy rendkívül szimpatikus, és okos tudóssal. Nagyon segítőkész volt velünk, minden kérdésre választ kaptunk. Az ebédet követően a találkozó utolsó programjaként mi egy szegedi orvostanhallgató laborjába nyertünk betekintést ahol gomba és tumor közötti kapcsolat és megannyi érdekes dolog kapcsán végeztek kutatást.

Hazafelé a vonaton megbeszéltük az eseményeket, felidéztük a legkedvesebb emlékeinket.

Ez a három nap nagyon különleges és felejthetetlen marad számunkra!

Köszönjük a lehetőséget!

Koczka Richárd 11. osztályos tanuló

Talentum alapítvány

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Jelentkezési lapok

Széchenyi terv