Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Iskolánkból néhány tanuló újból ellátogathatott Gödöllőre, ahol egy bonctani gyakorlaton vehettünk részt. Csakúgy, mint minden eddigi ilyen programon, most is szórakozva tanulhattunk együtt egy családias közegben biológiatanárom– Szabóné D. Mária - és osztálytársam, Koczka Richárd társaságában.
A program 11 órakor kezdődött, megkaptuk a szükséges eszközöket, s a mentortanár, Zoli bácsi, tisztázta velünk a tüdő szerkezetével és működésével kapcsolatos alapfogalmakat. A tüdő szén-dioxid és oxigén koncentrációjának vizsgálatához két kísérletet végeztünk, 2 kémcsőbe meszes vizet tettünk, majd ezekbe bele kellett fújni több szakaszban a tüdőnkben lévő levegőt. Utána megvizsgáltuk, hogy milyen változást tapasztalunk. Később egy kisebb tüdődarabot beletettünk egy főzőpohárnyi vízbe, s megnéztük, hogy vajon elsüllyed-e. Ezekhez a kísérletekhez kapcsolódóan folyamatosan töltöttük ki az előzetesen kapott feladatlapot. Délután újabb izgalmas feladat következett: a tüdő boncolása. A feladat alapján párokban dolgozva kipreparáltunk egyes részeket a disznótüdőből: mellhártya, tüdőartéria, léghólyagok. Majd mikroszkóp alatt megvizsgáltunk egy egészséges és egy TBC-s tüdő szövetét, és ehhez kapcsolódóan is oldottunk meg feladatokat.
Örülök, hogy ismételten részt vehettünk Gödöllőn a tehetséggondozó programon! Akiket érdekel a biológia, azoknak a tanulóknak mindenképpen egy hasznos és szórakoztató nap volt. Az ember nem mindennap vehet részt tüdőboncoláson!
Köszönjük a lehetőséget!
Taczman Alma 11. a (biológia fakultáció)

Talentum alapítvány

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Jelentkezési lapok

Széchenyi terv