Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Június 2-án Szabóné Darócz Mária tanárnő szervezésében hatan részt vehettünk a Nemzeti Tudós Akadémia egyik centrumiskolájában, Gödöllőn, a  Premonteri Szent Norbert Gimnázium egyik biológia gyakorlatán. A foglalkozás témája a lambda-fág DNS emésztés és analizálás volt.
Amikor Gödöllőre értünk, tanárnő máris egy mini „terepgyakorlatot” tartott nekünk az út mentén. Egy pipacs (Papaver rhoeas) virágát tanulmányoztuk, megtudtuk, hogy a növény a mákfélék családjába tartozik, s gyógyszert is készítenek a benne lévő anyagból.
A gödöllői laborgyakorlat legfőképp azoknak szólt, akik a jövőben kiemelten szeretnének foglalkozni a biológiával. A foglalkozás elején kicsit hátrányban éreztük magunkat és az iskolánkat, mivel a többi gyerek heti öt vagy több órában tanulja a természettudományos tantárgyakat, de szerencsére felvettük velük a versenyt. Ennek a gyakorlatnak a haszna a való életben az apasági tesztekben és a bűnügyi nyomozások alkalmával a tettes azonosításakor nyilvánul meg. Az első gyakorlat a restrikciós emésztés volt. Mivel nagyon precízen és tudatosan kell végezni ezeket a kísérleteket, először megcímkéztük a színes Eppendorf-csöveket, hogy melyikbe milyen enzim és Lambda-fág fog kerülni. Majd ezeket automata pipettával különféle DNS mintákba kellett töltenünk a megadott mértékegység alapján. Miután ezzel végeztünk, az oldatokat lecentrifugáltuk és 30 percre termosztátba helyeztük. Ezután következett a második gyakorlat, a gélelektroforézis. Miután kivettük a termosztátból az Eppendorf-csőben lévő mintákat, mindegyiket meg kellett színezni töltőfestékkel. A marker DNS-t a gyakorlatvezető tanártól kaptuk meg, amit a megadott sorrendben, mértékegységben kellett beletöltenünk a gélzsebekbe automata pipettával. A DNS mintákat 30 percig kellett futtatni 100 volton, hogy a DNS fragmentek láthatóak legyenek.
A feladatok eredményét a munkalapon rögzítettük és ábrázoltuk.
A vasútra menet ismét kaptunk egy kis ismertetőt, most egy különleges hangyafajról, amelyet megfigyelhettünk az egyetem parkjában.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a gyakorlaton és nagyon sok új és érdekes dolgot tanultunk.
Köszönjük szépen a sok segítséget Marika néninek!
9. o. Bécsi Sára Panna, Morina Rilinda, Kollár Kíra, Deák Janka
10. o. Bakki Zsombor, Koczka Richárd
- Koczka Richárd-Deák Janka -

Talentum alapítvány

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Jelentkezési lapok

Széchenyi terv